PÄÄKIRJOITUS 9.11.2005

Blogilistan ympärillä on viime viikkoina puhuttu Helsingin Sanomien toimittajien innostumisesta kansalaisjournalismiin. Olen pintapuolisesti tutustunut kyseisten valtamedian edustajien sivustoihin, ja Blogituomarina varmasti antaisin täydet viisi pistettä näille ammattilaisten siisteille ja selkeille blogeille.

En kuitenkaan pysty luokittelemaan näitä blogeiksi, sillä ne muistuttavat enemmänkin Helsingin Sanomien kolumneja tai lehtijuttujen reunamerkintöjä. En ole merkinnyt ainoatakaan HS blogia suosikikseni, koska nämä samat jutut voin lukea Hesarista vieläpä editoijan käsitteleminä.

Luulisi ison valtakunnallisen lehden toimittajilla olevan aikataulu sen verran kiireinen, että ei enää vapaa-aikaansa viitsisi kuluttaa toimiston koneen edessä kirjoittaen blogia. Taustalla saattaa hääriä jokin isompi taho, joka on määrännyt tietyt toimittajat pitämään tietyn aihepiirin blogia. Muuten toimittaja varmasti perustaisi bloginsa muualle kuin oman työpaikkansa kotisivuille, koska tällöin ei tarvitsisi miettiä lehden mielipidettä eikä selitellä kirjoittamaansa päätoimittajalle. Suomessa toimittajilla on paljon mahdollisuuksia ilmaista mielipiteitään, mutta valitettavasti niiden on yleensä myötäiltävä oman työpaikkansa, eli suuren lehtikonsernin mielipidettä. Voin olla väärässä, sillä en ole vielä tähän päivään mennessä työskennellyt Helsingin Sanomissa tai Aamulehdessä.

Tiettyä painoarvoa blogille tuo sen sijainti Helsingin Sanomien verkkosivuilla. Ja vielä kun laittaa blogilistalle sen nimeksi hs.fi jotain, niin johan on jo eri luokassa kuin suuri osa muu blogikansasta. Voit olla varma, että teksteistä ei löydy kirjoitusvirheitä tai muuta kapulakieltä, mutta kuten jo mainitsin,  valitettavasti niiden sisältö on jo kertaalleen käsiteltyä säännölliselle Helsingin Sanomien lukijalle.

Kirjoittaja on Pommin päätoimittaja, joka odottaa kommentteja ammattilaisjournalistien blogeista.

KESKIVIIKON KOHUPOMMIT!

POMMI ETSII ITSEÄÄN

Vajaan viikon vanha blogien viihde- ja uutislehti Pommi on saanut rutkasti palautetta ulkoasusta ja sisällöstä. Osa kommenteista on jätetty sähköpostiin ja muutama viesti Pommin sivuille. Palaute on ollut enimmäkseen positiivista, mutta myös antoisaa ja kehittävää kritiikkiä on tulvinut toimitukseen.

Kriittisin kommentoija oli ehdottomasti Blogstar, joka ihmetteli mistä sikiää väsyneet blogikriitikot ja blogistanian keltaiset lehdistöt. "Sellainen lehti millaiset lukijat. Toimittajat vain tekevät tekstiä kysynnän mukaan. Ehkä tälle todella RoskaBloggaamiselle on sitten tilausta. Eiköhän näitä blogeja ole jo ihan tarpeeksi jossa tekstiä tuotetaan etsimällä sisältöä muista blogeista blogin täytteeksi ja kosiskelemalla lukijoita bloginarsismilla: "Sinäkin voit joutua pommiin"-lässytyksellä."

Pommia uljaasti puolusti i-iines, joka sanoi yhteisöblogien olevan tärkeitä Blogistaniassa. Hän myös väitti soraäänien kertovan kateellisuudesta suosittuja julkaisuja kohtaan. Kaikesta huolimatta positiivisen kommentti tuli Blogituomarin kynsiin joutuneelta ASSSHOLELTA, joka ennusti jonkun toimittajastamme saavan journalistipalkinnon.

Kiitämme vilpittömästi ja täydestä sydämestä jokaista kommentoijaa. Pommi ei tule muuttamaan radikaalisti tyyliään, mutta jokainen kommentti varmasti kehittää tätä pilottihanketta. Aika näyttää tuleeko Pommista kerran viikossa ilmestyvä laadukkaampi julkaisu, vai jatkammeko samalla rönsyisellä linjalla. On vaara Pommin räjäyttävän oman kuplansa liian tiheän tahdin vuoksi. Sytytyslanka saattaa palaa loppuun.

SCHIZOBLOG: "OLEN SUURI RUNKKUBLOGIN KANNATTAJA"!

Kyllä. Tämän tunnustaa yhtä Suomen suosituinta blogia kirjoittava mies. " SchizoBlog on suuri Runkkublogin kannattaja. Tämä ei tainnut tulla kenellekkään minään uutisena. Nyt sitten kaikki pseudoemansipaatiota harjoittavat kvasifeministit voivat heittää taas kourallisen herneitä nenään."

Samassa päivityksessä Schizoblogia kirjoittaja Janne Toivoniemi ilmaisee mieltymyksensä miestenlehtien kansikuvataiteeseen.

MYSTISEN EKSTAASIN ONGELMA JULKISIA VESSOJA KOHTAAN!

Mystinen ekstaasi on varsin avoin nettipäiväkirjassaan. Hän tunnustaa juopottelevansa yksin kotonaan ennen nukkumista. "En ole aikoihin keskellä viikkoa tuntenut sellaista halua, mitä nyt haluan-ja sen myös teenkin.  Harmi että jääkaapissani ei ole oikein mitään maukasta lantrinkia..pitäneen soveltaa jotain omaa mikä tulee todennäköisin olemaan aika pahaan."

Toinen varsin avoin paljastus koskee ravintolan käymäliä. "Luen itseni mukaan siihen osaan joka ei voi hoitaa tarpeitansa julkisissa tai vähemmän julkisissa paikoissa. Mutta miksi niin minulle on käynyt? Hitto, jos syyn tietäisin niin en kamppailisi joka saatanan päivä saman ongelman kanssa. Seuraavan kerran hädän saapuessa menee rauhallisesti vessaan ja jää miettimään että ei kai taas käy niinkuin viimeksi ja samassa pisteessä ollaan.. Ei lapsena sitä mietitty kuuleeko joku kun minä lorottelen sydämmeni pohjasta, sitä vain mentiin kun kerran oli hätä."

Näitä tunnustuksia Pommia janoaa lisää!

Blogituomari oli eilisen päivän lomailemassa, joten arvostelu puuttuu. Muistathan että juuri sinä saatat olla huomisessa Pommissa!